Tips tegen koortslippen

Herpes-simplexvirus

Koortslip (Herpes labialis) wordt veroorzaakt door het Herpes-simplexvirus Type 1. De eerste besmetting met het virus vindt vaak al plaats in de kindertijd en geeft geen symptomen. Door verschillende factoren, zoals stress, verkoudheid, hormonale schommelingen, fysieke belasting, gebrekkige afweer en intens zonlicht, kan het virus actief worden en van de zenuwcellen migreren naar het lichaamsoppervlak. De eerste tekenen, zoals jeuk en een onaangenaam gevoel van spanning, worden dan merkbaar: een uitbraak van koortslippen. Aangezien herpesvirussen voornamelijk door contactbesmetting, d.w.z. door aanraking worden overgedragen, moeten patiënten de laesies niet aanraken om overdracht naar andere lichaamsdelen of personen te voorkomen.

Tips tegen koortslippen

Meteen bij de eerste tekenen moet je snel reageren om de infectie met wat trucs zo goed mogelijk tegen te gaan of er snel van af te komen.

Let op je voeding
Het eetpatroon speelt een grote rol bij Herpes simplex. Om een uitbraak geheel en al te voorkomen moet je minder argininerijk voedsel eten. Arginine zit in chocolade, hazelnoten, pinda’s, amandelen, vis, soja en gelatine.

Kussen verboden
Gebod nummer 1 bij koortslip: niet kussen, anders wordt het virus heel snel aan anderen doorgegeven. Je mag ook geen voorwerpen delen met anderen, zoals een bril of een handdoek, die met je lippen in contact kunnen komen.

Versterking van de afweer
Als ons afweersysteem sterk is, maakt het virus weinig kans. Evenwichtige voeding, voldoende slaap en lichaamsbeweging in de frisse lucht zijn de beste ondersteuning van een goed werkend afweersysteem.

Bescherm je tegen de zon
Om een uitbraak van Herpes simplex tegen te gaan moet je de juiste voorzorgsmaatregelen treffen. Zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor voor de lippen houdt uv-straling tegen. Je moet bovendien altijd letten op de ideale vochtigheidsgraad van huid en slijmvliezen.

Handen wassen
Als je vaker last hebt van een koortslip, zijn schone handen heel belangrijk. De infectie kan eenvoudig worden overgedragen op andere lichaamsdelen of personen – met name na het openkrabben van een koortsblaasje.

Gebruik wattenstaafjes
Crèmes zijn erg populair bij koortslippen, maar je moet ze niet met je vinger opbrengen. Smeer de crème eenvoudig met een schoon wattenstaafje op de blaar.